Friday, November 26, 2010

Berjaya Tamatkan Semester 5 Di utm

=======================:::Semester 5:::=======================


"Alhamdulillah",,itu yg terungkap dari mulut eqa skrg..Hari ni eqa last exam..n hari ini jgk eqa menamatkan semester 5 pengajian eqa kt utm..Walaupun tlalu byk dugaan yg eqa hadapi dlm semester ni tp dpt jgk eqa tempuh n akhirnya berjaya jgk menamatkannya sehingga sampai ke garisan penamat..Hahaha.Cukup hebat dugaan yg eqa terima dlm semester 5 ni..Tuhan sj yg tahu..eqa hampir2 gv up dgn dugaan yg eqa terima..Ada sampai satu tahap 2 eqa rasa nk drop semester ni..


===============:::Kehilangan Insan Tsyg:::================


Dalam semester ni jg eqa telah kehilangan insan yg eqa syg sgt..Ianya cukup memberi tekanan kpd eqa..Sampaikan satu minggu 2 eqa ponteng kls..Sbb mood down sgt..Rse stress..Hampir nk gle..Menangis 24 jam mengenangkan insan tsebut..Sampaikan keluarga eqa bawa eqa pergi berubat..Ada satu hari 2..Hari isnin..Time 2 ad lab network programming..Yg malangnya n sedih eqa x dtg lab n automatik eqa x dpt wt lab 2 n eqa hilang 10 markah begitu sj..Serius, kehilangan 10 markah 2 effect final eqa..untuk subject 2 eqa dpt A- je..lg 3 markah nk dpt A..Urmm mmg rse myesal..Tapi benda dh lepas..Dari situ eqa belajar sesuatu.."Bertindak jgn mengikut hati tp bertindaklah mengikut iman dan akal yg waras"..


=====================:::Mereka Prihatin:::=====================


Begitu hebat dugaan yg eqa terima..Jodoh kami x pnjg..Walaupun eqa tetap btegas nk kembali semula pada insan tsebut..Tp semua ketentuan ditgn Tuhan..eqa yg lemah ni hanya mampu bserah..Nasihat dari family,Bff n sahabat x putus2..Mereka byk mbantu eqa time eqa dlm keadaan yg boleh ditakrifkan sbg kurang waras..hehe..Insan tsebut jg xlupa mberi semangat pd eqa..Tp..Maaf kpd insan tsebut krn eqa mgambil kputusan untuk melupakan dia untuk selamanya..eqa dh x nk terikat lg dgn insan tsebut..Biar dia dgn kehidupan dia tanpa eqa..eqa ikhlas melepaskan dia pergi..


====================:::Blaja Main Bowling:::===================


Bkn cerita sedih je eqa nk kongsi..hehe..bosan la klu tangkap leleh je bce blog eqa ni kn ? Dlm semester 5 ni jgk eqa belajar sesuatu taw..eqa blaja main bowling..haha..Sahabat eqa Fathin Nazeera yg ajar eqa main bowling..Hehe 1st time main malu sgt taw..Tsipu-sipu baling bola..Haha..Tapi lps je hari 2 dlm seminggu 3 kali eqa g main bowling..Org johor ckp "jakun" ! yela eqa mne penah main bowling selama ni..Nasib baik ad kwn yg satu kpl..2 la untungnya bkwn dgn kwn yg sporting..Hidup sedih pn btukar jd gumbira~


====================:::Hah ? Praktikal ?:::=====================

Dalam semester 5 ni jgk eqa dpt pangilan dari company eqa praktikal..Sedih beritanya..Company mintak eqa masuk kerja awal sebulan..Tarikh keramat 29hb nov eqa start kerja..Haaa..Jgn x caya..eqa last paper hari ni (26hb nov)..Isnin dh masuk kerja..eqa mmg gila..Penat wei..Haha..eqa yg sanggup terima..Well eqa kn hebat lg comel~ haha (x ad kaitan langsung)..Urmm mcm mne yea nk kerja ?Takut la..Sbb eqa ni comel, nt tkot kne buli pulak~wheeeee~


================:::Tiba2 Ada Kesimpulan Plk:::===============

Haha..tetiba ja..Pahit manis masam pahit masin payau semua eqa rasa dlm semester 5 ni..Terasa mcm bertuah je dpt rasa semua 2..Syukran..Tapi ap2 pn semester 5 telah berakhir n semua yg blaku sbg satu kenangan yg mdewasakan eqa..Klu lps ni x dewasa jgk x taw la nk ckp pe..Haha..Berubah eqa! Selamat tinggal semester 5..tgl 2 semester je lg..semester dpn praktikal n lps 2 tgl satu semester..lps 2...InsyaAllah graduate..Amin..Sama2 doakan yea..chilll...=)


..::Satu Yang Pergi Sepuluh Yang Datang::..

weeee~seronoknyer~~


Hahaha,,eqa gembira sgt sbb akhirnya eqa bjaya melupakan kesedihan & masa silam eqa bsama JY~ eqa ingat eqa x mampu nk lakukan semua itu..tp alhamdulillah,,berkat doa, sokongan family, sokongan BFF (dqnie) n sahabat2 akhirnya semua menjadi realiti..amin,

eqa dh x nangis2 lg dh~eee kuat nangis dlu..tiap2 mlm banjir rumah..hahaha..tp skrg ni eqa asyik tsenyum je~sbb ramai yg syg kt eqa, ramai yg nk jg eqa,ramai nk jdkn eqa teman hidup mereka~wahhh!haha,,no comment~ weee~

eqa x harap semua itu blaku,,tp klu dh ditentukan sebegitu rupa...bak kata org johor " kecil tapak tangan, danga bay saya tadahkan " hahaha..

eqa syg family eqa, sahabat2 eqa n BFF eqa,, skrg ni tgl pening ja...nk wt pemilihan! hahahaha

♥ Be With You

...::Special Dedication to MNF::....weee~

Be With You

Monday night and I feel so low
Count the hours they go so slow
I know the sound of your voice
Can save my soul

City lights, streets of gold
Look out my window to the world below
Moves so fast and it feels so cold
And I'm all alone

Don't let me die
I'm losing my mind
Baby just give me a sign

And now that you're gone
I just wanna be with you
And I can't go on
I wanna be with you
Wanna be with you

I can't sleep I'm up all night
Through these tears I try to smile
I know the touch of your hand
Can save my life

Don't let me down
Come to me now
I got to be with you some how

And now that you're gone
I just wanna be with you
And I can't go on
I wanna be with you
Wanna be with you

Don't let me down
Come to me now

I got to be with you somehow
And now that you're gone
Who am I with-out you now
I can't go on
I just wanna be with you

And now that you're gone
I just wanna be with you
And I can't go on
I wanna be with you
Wanna be with you

Just wanna be with you
And I can't go on
I wanna be with you

Just wanna be with you
Just wanna be with you

Just wanna be with you
Just wanna be with you

...::MNF::...

Tuesday, November 16, 2010

Selamat Hari Raya


Salam AidilAdha untuk semua keluarga eqa, BBF eqa; ct hunnysah comel yg x dpt balik beraya bsama keluarga tsyg krn jauh dperantauan, kwn2 eqa yg berada di UTM skudai, bekas bdk2 matrikulasi JB, kwn2 sekampung dgn eqa, kwn2 dr SMK. Dato' Mohd Yunus Sulaiman, x lupa pd kwn2 dr SMK. Kayu Ara Pasong, bekas bdk2 yg blaja kt Arabie Tuition Centre n semua muslimin dan muslimat.
♥_♥
Diharap kalian semua dpt menjalani kehidupan dgn sempurna dan dirahmati oleh Allah sentiasa.
♥_♥
Kepada jemaah Haji yg sedang menunaikan ibadah haji,, didoakan semoga selamat menjalani ibadah haji n didoakan agar ibadah yg dilakukan dpt dilakukan dgn sempurna n berkat..moga selamat pulang ke destinasi masing-masing.amin..
♥_♥
Yeahhh!!! esok mesti ramai yg korban lembu~ weeee~ kt umah ibu mesti byk lembu korban jiran2 bg~weee~ blh wt masak rendang~ sup tulang~ weee~ sedap2!! terima kasih kpd sesiapa yg memberi daging korban kpd keluarga eqa~ thn depan bg lg ya!!ngeeee~


Alololo...kpd lembu2 sekalian..jgn bsedih ya!!! anda beruntung krn dpt mati syahid!! daging anda lazat~weee~ rendang~rendang~rendang~hahaha

....::Sedikit info untuk tatapan bsama::....

..::Hukum Daging Korban::..
  1. Qurban Wajib dan Qurban Nazar :

    Bagi daging korban kerana sembelihan wajib seperti nazar maka hukumnya Wajib disedekahkan kesemuanya. Haram ke atas orang yang berkorban itu memakan daging tersebut. Jika telah dimakan daging itu maka Wajib diganti kadar yang dimakan itu tetapi tidak wajib dia menyembelih semula yang lain.

  2. Qurban Sunat :
    Bagi daging korban sunat pula, adalah Sunat bagi orang yang empunya korban memakan sebahagian daripadanya sebagaimana firman Allah Ta'ala dalam Surah al-Haj ayat 28:
    Maksudnya : "….Maka makanlah daripadanya dan beri makanlah kepada orang-orang yang sangat fakir. Wajib disedekahkan sebahagian daripada daging-daging korban sunat itu kepada golongan fakir dan miskin yang beragama Islam dalam keadaan mentah lagi basah (belum dimasak).

    Adalah Afdhal jika yang empunya korban itu hanya mengambil sedikit daripada daging korban berkenaan manakala sebahagian besar daripadanya disedekahkan. Daging yang disedekahkan akan menjadi milik penerima sepenuhnya di mana dia boleh menjual, melelong atau menghadiahkan daging tersebut kepada orang lain dan sebagainya.

  3. Jika daging korban itu ialah korban disebabkan wasiat dari seorang yang telah meninggal dunia, maka tidak boleh dimakan dagingnya oleh orang yang membuat korban untuknya dan tidak boleh dihadiahkan kepada orang kaya kecuali ada izinnya.

  4. Haram menyedekah atau menghadiahkan daging korban kepada orang kafir walaupun sedikit.

  5. Tidak harus memindahkan daging qurban ke daerah lain sebagaimana dalam hukum zakat.

  6. Haram ke atas orang yang terkorban atau warisnya menjual daging korban itu atau kulitnya atau bulunya atau sesuatu daripada binatang korban itu sebagaimana sabda Rasullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam : Maksudnya:

    "Siapa yang menjual kulit korban (udhiyyah) itu maka tiada dikira korban baginya." (Hadis riwayat al-Hakim)

  7. Haram menjadikan kulit dan daging binatang korban itu sebagai upah kepada penyembelih, tetapi harus diberikan kepadanya dengan jalan sedekah atau hadiah.

Monday, November 15, 2010

Mimpi Itu Menyedarkan eQa ♥


Malam td eqa susah sgt nk tdo..eqa pn duduk depan tv n buka siaran AXN kt astro..layan CSI..urmm actly mlm td dingin n sunyi sgt..2 yg tiba2 sedih n tringat kt dia..aduh..part ni la yg eqa x suka ni..bila tringat ja mesti menangis..eqa klu dh menangis nk bhenti sgt la ssh..urmm kpl eqa ni tiba2 fikir psl dia..ap dia tgah wt..dia mesti tgah teman gf dia..haizz..macam2 kpl eqa ni fikir..eqa try stop fikir tp xboleh..mulalah kpl eqa merepek fikir mcm2..eqa fikir n ttye2 knp la eqa x boleh nk bahagia..xboleh nk bsama dgn dia..knp la byk sgt benda yg mghalang kami untuk bsama selama ini..kadang2 eqa rasa tuhan x adil..tp 2 semua bisikan SYAITAN yg sentiasa memesongkan akidah umat islam.bkn apa..eqa tfikir knp dia boleh bahagia begitu cepat tp membiarkan eqa merana n sedih begitu lama..setelah penat eqa berfikir n menangis memikirkan dia..eqa pn rasa mengantuk n eqa ambil keputusan masuk bilik n Zzzzz~

Malam td eqa bmimpi..semua persoalan eqa tjawab akhirnya..sguh besar kuasa Tuhan..eqa mimpi psl dia..dlm mimpi 2 eqa n dia plan nk keluar sama2..actually after kami putus eqa ada contact dia..eqa ckp eqa nk sgt keluar dgn dia..nk jumpa dia..tp x sangka pulak kami bjumpa dlm mimpi..urmm dalam mimpi 2 eqa jemput dia kt U dia..eqa bwk balik umah eqa jap sbb eqa nk siap2 sebelum keluar dgn dia..eqa pn bsiap...

Lama sgt eqa bsiap..yg eqa hairannya..eqa ambil masa lama sgt nk pakai tudung..mula2 eqa try tudung A tp bila try pakai asyik x betul ja..susah nk bentuk..eqa pn buang tudung A n eqa amik tudung B..tudung B pn eqa try pakai x boleh2..susah nk bentuk jgk..eqa ambil balik tudung A td..try pakai..n boleh..tp entah knp eqa x nk pakai tudung A..even dh ok tp eqa bkk n buang tudung A n try tudung B balik semula..cuba punya cuba tudung B x boleh jgk nk pakai..ssh nk bentuk..n tindakan eqa 2 berulang byk kali sampai.........

Dia yg tgah tgu eqa bsiap akhirnya pergi meninggalkan eqa..kerana lama sgt tgu..dia bukan balik ke rumah..tp setelah dia pergi meninggalkan eqa dia pergi bjumpa dgn gf dia..akhirnya dia keluar dgn gf dia..dan mereka berdua kelihatan bahagia..eqa? keseorangan n menangis di bilik sbb dia pergi meninggalkan eqa...

Tiba2 eqa dikejutkan oleh satu suara yg sayup2 kedengaran..Kak Noi rupanya..dia kejutkan eqa bangun untuk solat subuh..after eqa bkk mata ja..eqa tduduk..tmenung sejenak..n eqa pn mula tfikir..mimpi 2 td sbnarnya menyedarkan eqa n memberi petunjuk kpd eqa bahawa eqa n dia x kn boleh bsama..walaupn eqa cuba jgk untuk mdapatkan dia,,eqa akan gagal kerana dia tetap xkan kembali pada eqa..kerana kini dia sedang berbahagia dgn gf dia..

Sungguh besar kuasa Tuhan sehinggakan eqa diberi jawapan melalui mimpi sebegitu..mungkin bg sesetengah individu beranggapan itu hanyalah sekadar mimpi..tp bg eqa..biar la eqa beraggapan mimpi itu mengajar n menyedarkan eqa hakikat sebenarnya..menyedarkan eqa yg dia bukan lg milik eqa n eqa xkn mungkin dpt memilikinya..melalui mimpi, eqa dpt belajar sesuatu darinya yg mungkin dlm dunia realiti sebenar eqa x mampu untuk memikirkannya..melalui mimpi juga memberi petunjuk kepada eqa supaya eqa tidak terus mengharap sesuatu yg bukan milik eqa lg..


Hadis riwayat Abu Qatadah, ia berkata:

Aku pernah mendengar Rasulullah bersabda: Mimpi baik (rukyah) itu datang dari Allah dan mimpi buruk (hilm) datang dari setan. Maka apabila salah seorang di antara kalian bermimpi yang tidak menyenangkan hendaklah dia meludah ke samping kiri sebanyak tiga kali dan memohon perlindungan kepada Allah dari kejahatannya sehingga mimpi itu tidak akan membahayakannya.

Saturday, November 13, 2010

Michaela Wallace <- Sedap Lagu Ni ♥

♥Justin Bieber's Girlfriend♥

video

Bought my ticket online and it came in the mail today
Time to hop in the mini van and we’ll be on our way
‘Somebody To Love’ on the ipod, I know every word
I heart u in red letters on my white t-shirt

Gonna be Justin Bieber’s girlfriend tonight
And we’re gonna be dancing in the moonlight
He’ll play my song
Then it’s love at first sight
Gonna be Justin Bieber’s girlfriend tonight

18,000 other girls here but he’ll be lookin’ at me
I’ll hold up a homemade sign will you marry me
Ready for the lights to go down everybody stomp their feet
Bass is pumpin’ with the rhythm of my own heartbeat

Gonna be Justin Bieber’s girlfriend tonight
And we’re gonna be dancing in the moonllight
He’ll play my song
Then it’s love at first sight
Gonna be Justin Bieber’s girlfriend tonight

I’m on cloud 9
On the long drive home
I’ll lay my head on the pillow and wait to fall asleep
Pretty soon he’ll be kissing me in my dreams

Gonna be Justin Bieber’s girlfriend tonight
And we’re gonna be dancing in the moonlight
He’ll play my song
Then it’s love at first sight
Gonna be Justin Bieber’s girlfriend tonight

Thursday, November 11, 2010

♥ Irfan & Auni Sedang Bermain ♥


Irfan Hazwan & Auni Batrisyah..kamoo mengerjakan ucu hari ini..yakkk! rm3.00 telah dibelanjakan untuk kamu bdua~ish u all ni..mmg pantang tau~

td bwk mereka pergi kedai..haha..eqa jnji dgn mereka nk bwk g kedai..jnji mau bli jajan ja~ tp sampai ja kedai mereka nk bli mainan~ aduyai..haha..dorg nk bli 'tiup belon' ! haha..

eqa belikan la..satu RM1.50..bli 2 Rm 3.00..mcm mbazir ja..tp xpe la..jnji mereka bahagia =)


Sebelah kiri Irfan punya, kanan Auni punya

eqa siap berpesan lg pada mereka.." Main jgn gaduh2 ya! " mereka ni 24 jam gaduh saja..aduyaii..fening~ Irfan pilih kaler purple (favorite kaler eqa) Auni plk pilih kaler hijau (kaler paling eqa x suka) hahaha mereka ni..


Still nk posing jgk si Auni ni tau..suka la tue dpt mainan


Haha..senyum kambing~actly dia baru ja baik demam..sian dia~

Auni stress ketika bermain..hahaha..dia x pandai tiup..dia tiup ja belon x keluar..tp air liur dia yg bersepah keluar !hahaha...bsepah lantai dengan air liur dia saja! eyakkk~ dia amik masa 30 minit blaja dgn eqa cara-cara yg betul meniup belon..haha..eqa siap bg tutorial lg ! amik ko! lepas 2 dia dh pandai dh..boleh tiup dengan gembira..yippy~



Wajah keriangan terpapar di situ~ akhirnya Auni bjaya meniup belon

Hari ni eqa bjaya buat mereka happy ! eqa pn happy jgk tgok mereka ketawa n kejar2 belon lepas mereka tiup..kelakar~ seronok jd budak2..fikir main ja..masalah pn mereka x ada~ haha..

kepada Irfan & Auni :

tolong ingat jasa ucu taw..ucu syg kamu..esok bila sudah besar n dh kerja..turn u all pulak blikan apa saja yg ucu nk ok ? hahaha..that time ucu akan make sure ucu mintak lg mahal dari u all mintak dr ucu..ngeee~


Monday, November 8, 2010

Sebab Ia Comel ~










CuTE SanGat
"tepuk amai2,, belalang kupu2"













Ia Sangat Cumeyy
"Huh ? tutup aurat ~ "













cOMeL
"kamu yg bawaku terbang~ yippy~ nk terbang~













cUteNyer
"Awak !! tunggu~ sy nk bg bunga~"













CaNtek
" Jangan..tinggal daku~ oh kasih~oh juwita~"










BeauTifuL
" Mari Menari~ 5678 !! Go!"














MenAwaN
" Mari Berkawat~ Sedia..Dari kiri cepat jln!! kiri kanan..kiri kanan.."














Selamat Malam
" selamat mlm~ tidurlah~sygku~FT"




Suka Lagu Ni~ Xada Kaitan Dengan Sapa2 =)












♥ Di Milikku ♥

Semula ku tak tahu
Engkau juga kan ingin memilikinya
Bukankah ku lebih dulu
Bila engkau temanku
Sebaiknya tak mengganggu

reff:
Dia untukku, bukan untukmu
Dia milikku, bukan milikmu
Pergilah kamu, jangan kau ganggu
Biarkan aku mendekatinya


Kamu tak akan mungkin mendapatkannya
Karena dia berikan aku pertanda juga
Janganlah kamu banyak bermimpi, oooh


Dia untuk aku

Bukankah belum pasti
Kamu juga kan jadi dengan dirinya
Dia yang menentukan
Apa yang 'kan terjadi
Tak usah mengaturku

reff2:
Dia untukku, bukan untukmu
Dia milikku, bukan milikmu
Lihatlah nanti, lihatlah saja
Biarkan aku mendekatinya


Kamu tak akan mungkin mendapatkannya
Karena dia berikan aku pertanda juga
Janganlah kamu banyak bermimpi, oooh


Kusarankan engkau mundur saja, ooo

repeat reff
repeat reff2

Dia untuk aku
Bukan, dia untuk aku

Sunday, November 7, 2010

Demam











♥ Masachika demam ♥

Tiap kali exam mesti demam...kira wajib demam..hukhukhuk...sesema la pulak skrg nih..esok ad exam pulak 2..ni kpl tgh sakit n hidung rasa berat aja..mcm mne nk jwb exam esok? nk stdy pn xlarat...huwaaaaa..ibu~

Ni sbb aq main hujan lar...haha..tiru aksi dalam filem2..ble putus cinta g main hujan..menangis dlm hujan..hahaha..xsedar exam dh nk dekat ! aduyaiii...

kejap lg nk telan soluble lepas 2 mau tdo kot..hahaha..bilanya nk stdy ni ? uwekkkk...

♥ Abg hasan saya pn x chat,, mcm saya jgk~ wah ! ada jodoh 2! (kata iefa) hahaha..x ad maknanya !toinggg !!! Moga abg hasan cepat sembuh yea ! ♥♥♥ hahaha tibe2 ada luv2 pulak..Tetttt !


Untuk kwn2 3SCR gudluck untuk paper TSK sok ! ajja2 fighting !!!




Saturday, November 6, 2010

Ku Undur Diri




♥ Alasanmu ♥



Ikhlasnya hati sering kali disalah erti
Tulusnya budi tidak pernah engkau hargai
Berlalu pergi dengan kelukaan ini
Ku mengalah,ku bersabar
Bertentang mata seolah olah tiada apa
Berpaling muka ada saja yang tidak kena
Mencari sebab serta alasan yang kukuh
Supaya tercapai hajatmu
Manis di bibir memutar kata
Malah kau tuduh akulah segala penyebabnya
Siapa terlena pastinya terpukau
Pujukmu,rayumu,suaramu yang menagih simpati dan harapan
Engkau pastinya tersenyum dengan pengunduran diriku
Tetapi bagiku pula suatu ketenangan
Andainya kita terus bersama belum tentu kita bahagia
Selagi tidak kau ubah cara hidupmu
Ada rahmatnya bila tidak lagi bersama
Terasa jauh diriku ini dengan dosa
Ku tinggalmu walau tanpa kerelaan yang nyata
Kau tidak berubah
Bertentang mata seolah olah tiada apa
Berpaling muka ada saja yang tidak kena
Mencari sebab serta alasan yang kukuh
Supaya tercapai hajatmu
Manis di bibir memutar kata
Malah kau tuduh akulah segala penyebabnya
Siapa terlena pastinya terpukau
Pujukmu,rayumu,suaramu yang menagih simpati dan harapan
Engkau pastinya tersenyum dengan pengunduran diriku
Tetapi bagiku pula suatu ketenangan
Andainya kita terus bersama belum tentu kita bahagia
Selagi tidak kau ubah cara hidupmu
Katalah apa yang kau ingin
Selagi kau dapat berkata
Memang begitu sikapmu semenjak dahulu
Andainya kita terus bersama belum tentu kita bahagia
Selagi tidak kau ubah cara hidupmu